top of page

Eynderhoof

openluchtmuseum

Eynderhoof

In 2009 heeft een wolspinster regelmatig demonstraties Wolspinnen gegeven in Openlucht Museum Eynderhoof in Nederweert Eind (L). Aan het einde van het museumseizoen 2009 bleek dat er zoveel belangstelling was voor het leren wolspinnen, dat een workshop Wolspinnen kon worden gestart. De workshop bestond uit drie wekelijkse bijeenkomsten. Hieraan hebben 19 personen deelgenomen, waaronder 5 mannen.

Alle deelnemers hebben een certificaat van deelname ontvangen en zijn inmiddels vakbekwaam wolspinners. Deze groep enthousiaste spinners heeft eind 2009 de Spin- en breigroep Eynderhoof opgericht. De groep bestaat voor 100% uit vrijwilligers, allen werken in O.L.M. Eynderhoof als onderdeel van de textielgroep aldaar.

Met behulp van de collega-vrijwilligers in het Openluchtmuseum Eynderhoof zijn 9 antieke spinnewielen gerestaureerd, en deze worden gebruikt bij het geven van wolspindemonstraties in het museum. De spinnewielen zijn tijdens openingstijden te bezichtigen in de Linnenkamer van het museum. Er zijn ook enkele bijzondere spinnewielen elders in het museum te bezichtigen. Verder werkt de spingroep natuurlijk ook met moderne spinnewielen.

De Spingroep Eynderhoof werkt samen met de lokale schaapscheerder René Dings. De demonstraties van schaapscheerder en de spingroep worden door de vele duizenden bezoekers van het museum bezocht. Jaarlijks vindt eind mei de Schaapscheerdersdag plaats en op de tweede zondag van augustus neemt de spingroep deel aan het jaarlijkse Festeynderfestival met optocht door Nederweert Eind. De Spin- en breigroep werkt samen binnen de Textielgroep Eynderhoof, waarin ambachten zoals weven, kantklossen, borduren, naaien, verstellen, patchwork en quilten worden beoefend.

bottom of page