top of page

Een Inspirerende Workshop met Jan Zandbelt: De Langste Draad

Op zaterdag 27 mei had ik het genoegen om deel te nemen aan de boeiende workshop "De Langste Draad" van niemand minder dan Jan Zandbelt, drievoudig wereldkampioen langste draad spinnen. Samen met ongeveer 15 andere enthousiaste spinners dompelden we ons onder in een dag vol kennis en inspiratie.


Het was een bijzondere ervaring om Jan Zandbelt, een mannelijke spinner van wereldklasse, in levenden lijve te zien. Tijdens het evenement "Longest Thread 2009", georganiseerd door Ashford, wist hij maar liefst 1.012,377 meter draad te spinnen met slechts 10 gram wol! Jan Zandbelt is een ware beroemdheid in onze spinnersgemeenschap. Met meer dan 40 jaar ervaring heeft zijn passie voor spinnen zelfs invloed gehad op zijn vrouw, die ook begon te spinnen. Het is duidelijk dat spinnen een positieve uitwerking heeft op zowel lichaam als geest.

Jan blijkt een man te zijn die altijd in beweging is en zelfs tijdens het wachten in de tandartspraktijk zijn spinnewiel tevoorschijn haalt. En eerlijk gezegd, ik denk dat dat geen slecht idee is. Het spinnen werkt namelijk ontspannend, en we weten allemaal dat veel mensen een tandartsbezoek als stressvol ervaren. Daarnaast maakt Jan ook nog eens zijn eigen spinnewielen van gerecycled hout, variërend van oude kerkbanken tot afgedankte weefgetouwen en tafelpoten. Een ware vakman met een creatieve geest!

Tijdens de workshop in Schiedam hingen we aan Jans lippen terwijl hij zijn schat aan kennis en praktische tips met ons deelde. Ik dacht, net zoals mijn medecursisten, dat ik al aardig dun kon spinnen. Maar wat Jan presteerde was bijna onvoorstelbaar. Zijn draad was haast onzichtbaar dun. Hij nam de tijd om bij iedereen langs te gaan, hielp met het perfect afstellen van onze spinnewielen en beantwoordde al onze vragen met geduld en expertise.Ik kan deze workshop ten zeerste aanbevelen aan alle spinners. Het was een eer om Jan persoonlijk te leren kennen en zijn passie voor spinnen te ervaren. Dankzij zijn inspiratie en begeleiding ben ik vastberaden om mijn eigen spintechnieken verder te ontwikkelen en te verfijnen.

Groetjes Ludmila

48 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page