top of page

Schaapscheerdersfeest in Oldebroek

Op de laatste zaterdag van mei, dit jaar op 27 mei, worden de schapen geschoren bij museumboerderij de bovenstreek in Oldebroek, uiteraard met een feestelijke omlijsting van kramen.

Ook het spinnen en werken met de wol van de geschoren schapen mag hier natuurlijk niet ontbreken.


Zo ging ik met een bolderkar vol spullen, verfketels, geweekte meekrap en grote bossen fluitenkruid ’s morgens op stap naar de museumboerderij, waar we een prachtige kraam ter beschikking hadden die we mooi konden inrichten. De ketels aangesloten en al gauw kwamen de andere spinsters en weefster, zodat we het wolbewerken goed konden demonstreren.


Voor de kinderen was er de mogelijkheid om een breidiploma te halen, hiervoor moesten zij minstens één toer breien en mochten zij naalden en het bolletje wol mee naar huis nemen om verder te oefenen!. De belangstelling hiervoor was zo groot dat we diploma’s moesten bij kopiëren.


Ook het spinnen werd door de jeugd druk beoefend en wat waren ze trots op hun draadjes.

Verder konden er armbandjes gevilt worden van een mooie gekleurde merino, hiervoor was ook belangstelling van volwassenen.


Hoogtepunt van de dag was uiteraard het uit de pan halen van de prachtige diep oranje wol, geverfd in meekrap en de gele wol van het fluitenkruid. Heerlijk om ook zo dicht bij huis mensen enthousiast te maken voor het werken met wol!


Wollige groetjes (wel wat warm voor nu)

Marijke in ‘t Veld


39 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page