Als spinster op het grootwiel in het Prehistorisch dorp Eindhoven krijg ik regelmatig de vraag waar Doornroosje zich aan geprikt zou hebben……… En ik niet alleen zo blijkt.
Op Facebook in de groep Spinnen en Spinnewielen zag ik een vraag over het prikken van doornroosje aan het spinnewiel, de meeste spinners krijgen vroeg of laat wel eens deze vraag, of waar de scherpe punt zit waar doornroosje zich aan prikte.
De antwoorden die gegeven werden waren heel interessant en leerzaam om te lezen. Hieronder heb ik een aantal reacties voor jullie samengevat.

In sommige versies van het Doornroosje-sprookje is er sprake van dat ze zich prikt aan een vlasstok,
Ook is het mogelijk dat ze zich prikt aan de punt van een spindelwiel of een scherpe punt aan een spintol.
Een andere interpretatie suggereert dat het prikken een metafoor is voor de eerste menstruatie.
Een andere optie is dat ze zich prikt aan de harde stukken tussen de vlasvezels, waar tetanusbacillen uit de bodem aan kunnen kleven.
Een suggestie is dat het prikken een metafoor is voor een eerste seksuele ervaring.
Een persoonlijke observatie in Noord-Italië onthulde dat een oude vrouw tijdens het spinnen geen haakjes gebruikte, maar rozendoorns in gaatjes stak om de draad langs te leiden. Dit inzicht suggereert dat de doorn in het sprookje mogelijk betoverd of vergiftigd was.
Tot zover het “praktische” stuk over het prikken. Er is echter meer: Sprookjes zitten vol symboliek en diepere lagen. Ik besloot op zoek te gaan naar verklaringen en uitleg op dit gebied.
Ik kwam door de reacties terecht op de site van Abe de Verteller, waarvoor dank!
Voor wie het allemaal zelf eens precies wil nalezen hier de link naar het (heel uitgebreide) stuk van Abe de verteller hierover.
Doornroosje en de ‘kus’ van de prins - Abe de Verteller
Ook op de volksverhalen almanak vond ik een mooie versie van het Doornroosje sprookje.
Het 'prikken' aan een spinnenwiel moet je niet letterlijk nemen, net zo min als het hele sprookje. Het gaat om de symboliek. Sprookjes zijn gebaseerd op oude mythen. Voor wie meer wil weten: kijk op de site van Abe de Verteller, met o.a uitleg over Doornroosje.
In de bijlagen bij de 'kus van de prins' staat specifiek iets over de prik.
Geniet van de diepere betekenissen van onze volkswijsheid.
Liefs Tineke